logo header
 
HOME     CONTACT
VAN DER MEER VERZEKERINGEN: EEN PRIMA PARTNER
ONLINE DIENSTEN   

 

WOEKERPOLIS


Woekerpolis


17-12-2008
Fortis schikt beleggingspoliszaak voor 750 miljoen

Fortis gaat zijn polishouders compenseren voor te veel betaalde kosten bij beleggingsverzekeringen. Met de schikking is een bedrag van ongeveer 750 miljoen euro gemoeid. Fortis heeft daarover een akkoord bereikt met de stichtingen Verliespolis en Woekerpolis Claim. De verzekeringspoot van Fortis, ASR, is de derde grote verzekeraar die een schikking treft, na Delta Lloyd en ING. Die reserveerden respectievelijk 300 en 365 miljoen euro.

21-11-2008
In navolging van Delta Lloyd wil ook ING zijn polishouders compenseren voor teveel betaalde kosten bij beleggingsverzekeringen, de zogenoemde woekerpolissen. Drie ING-dochters willen hun klanten 365 miljoen euro teruggeven.

Het gaat om Nationale-Nederlanden, Postbank Verzekeringen en RVS. De drie beheren ongeveer 730.000 polissen. Naar schatting komt de helft hiervan in aanmerking voor compensatie.
De regeling is overeengekomen met diverse consumentenorganisaties, waaronder de Stichting Woekerpolisclaim (WPC) en Stichting Verliespolis. WPC noemde de regeling „heel redelijk voor de meerderheid van de polishouders”. „Het is goed dat we deze overeenkomst met de consumentenorganisaties hebben gesloten. Wij vertrouwen erop dat hiermee een eind komt aan de onzekerheid en onduidelijkheid onder onze klanten”, stelde Lard Friese, directeur van Nationale-Nederlanden.
Nationale Nederlanden is de tweede grote verzekeraar die schikt in het geschil rond de woekerpolissen. In september beet Delta Lloyd het spits af met een schikking van 300 miljoen euro. Ongeveer tweederde van de 445.000 polishouders komt in aanmerking voor een compensatie.
Ook Aegon wil schikken, maar heeft daarover nog geen overeenstemming bereikt. SNS Reaal is ook in voor een regeling.
In Nederland hebben zo'n twintig aanbieders ongeveer 6,5 miljoen polissen verkocht. In 2006 ontstond stampij over de beleggingsverzekeringen, waarbij een kritisch rapport van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) als katalysator werkte. Verzekeraars bleken hoge kosten in rekening te hebben gebracht die het rendement van de beleggingsverzekeringen drukten.

10-09-2008
Delta Lloyd en consumentenorganisaties eens over tegemoetkoming beleggingsverzekeringen.

Delta Lloyd Groep en de stichtingen Verliespolis en Woekerpolisclaim hebben overeenstemming bereikt over een financiële tegemoetkoming voor polishouders over de kosten van beleggingsverzekeringen. De overeenkomst vormt voor klanten een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de in maart door de Ombudsman Financiële Dienstverlening gedane Aanbeveling. De overeenkomst is tevens het bemiddelingsresultaat van een eerder door Verliespolis bij de Ombudsman aangespannen zaak tegen Delta Lloyd.
Klik hier voor het volledige bericht en verdere uitleg!

04-03-2008
Aanbeveling ombudsman

De Ombudsman Financiële Dienstverlening, Jan Wolter Wabeke, publiceerde op 4 maart 2008 zijn aanbevelingen. Op verzoek van minister Bos deed Wabeke onderzoek naar de beleggingsverzekeringen. Wabeke concludeert in zijn advies dat verzekeraars een hogere dan marktconforme premie voor de overlijdens- en arbeidsongeschiktheidsdekking in rekening hebben gebracht en dat er onredelijk veel kosten in rekening zijn gebracht. Wabeke gaf aan dat de kosten niet meer dan 2,5% van het belegd vermogen zouden mogen bedragen.

Naast de verzekeraars acht Wabeke ook de tussenpersonen, de overheid en de consument schuldig aan de ontstane problematiek. Wabeke stelt dat de tussenpersonen niet goed hebben geadviseerd, de overheid zich een onbetrouwbare partner heeft getoond door de fiscale regels meerdermalen te wijzigen en de consument niet goed heeft opgelet.

Gezien deze gedeelde schuld adviseert Wabeke de verzekeraars alle kosten die de 3,5% van het belegd vermogen overstijgen met terugwerkende kracht aan de consument terug te betalen. Deze compensatie levert de verzekeraars een kostenpost op van naar schatting 2 miljard euro. De compensatie dient uiterlijk in 2009 aan de consumenten te zijn uitgekeerd.

 

« terug


 
     
Copyright - 2013 - Van der Meer. All Rights Reserved.